EDINA ARTUKOVIĆ - NAJAKTIVNIJA ČITATELJKA

U prostorijama Opće biblioteke Tešanj danas smo ugostili, našu najaktivnija čitateljku u protekla dva mjeseca 2017. godine, Edinu Artuković. Ovo priznanje je samo potvrda da se radi o velikoj ljubiteljki knjige.

PROJEKAT KOORDINACIJE SA ŠKOLSKIM BIBLIOTEKAMA

U poslijeratnom periodu školskim bibliotekama nije poklanjana adekvatna pažnja. Posljedica takvog pristupa uticala je na usporen stepena razvoja bibliotečke djelatnosti u svim školama, polazeći od prostornih uslova, knjižnog fonda, funkcionalnosti, stručnog kadra i dr.

URUČENE NAGRADE ZA NAJBOLJE LIKOVNE I LITERARNE RADOVE

Danas su u prostorijama Općee biblioteke Tešanj uručene nagrade učenicima/autorima najboljih literarnih i likovnih radova konkursa posvećenog "1. martu - Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA FONDACIJOM MULLA SADR

Dana 24.02. 2017. godine, u prostorijama Fondacije Mulla Sadr u Sarajevu, potpisan je sporazum o međusobnoj saradnji između ove Fondacije i Opće biblioteke Tešanj.

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. godine.

KONKURS ZA NAJBOLJE LIKOVNO-LITERARNE RADOVE

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, JU Opća biblioteka Tešanj raspisuje konkurs za najbolji likovno-literarni rad na temu „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“. Konkurs je otvoren od 26. februara 2017. godine, a u istome mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Tešanj.

POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA NUR INTERNACIONALNIM MIKROFILM CENTROM IZ NJU DELHIJA

Danas je Opću Biblioteku Tešanj posjetio direktor indijskog Internacionalnog mikrofilm centra Nur iz Nju Delhija (Noor International Microfilm center, New Delhi) dr. Mehdi Khajeh Piri.

U SJENI BRATOVA IMENA

Književno djelo Hamida Dizdara zauzima važno mjesto u historiji bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, ali je u proteklih pedeset godina ostalo u hladu grandioznog književnog rada njegovog brata Mehmedalije Maka Dizdara. Jedna od najznačajnijih privatnih biblioteka u Bosni i Hercegovini, 1.131 bibliografska jedinica, ilegalno djelovanje u Drugom svjetskom ratu, samo su dijelovi mozaika koji tvore portret ove značajne ličnosti u našoj kulturnoj historiji.