Osam razloga zbog kojih bi čitanje trebalo da vam postane životna navika

„Čitanje je za um ono što je vežbanje za telo.“ Citat je s razlogom postao poznat, zbog toga što je u potpunosti istinit. Ono što će vežbanje da načini od tela, čitanje će načiniti od mozga. Ono obogaćuje um novim mislima, znanjem i idejama. Dovodi u pitanje naše stavove i pretpostavke, i daje nam podstrek da izađemo iz naših umnih zona komfora. Stimuliše nam maštu jer nas vodi na divna umna putovanja koja nam šire vidike. Jednostavno rečeno, dobra knjiga je najbolja vežba koju mozak može da dobije.

Knjige mijenjaju način na koji se razvija dječji mozak

Knjige i edukacijske igračke čine djecu pametnijom, ali i utječu na rast mozga, sudeći prema novim otkrićima prezentiranima na ovogodišnjem susretu Društva za neuroznanost. Istraživanja su usmjerena na osjetljivo razdoblje u ranom životu tijekom kojeg se razvija mozak i u kojem je utjecaj okolišnih faktora na taj razvoj najjači.

Prust o tome zašto čitamo

„Završetak mudrosti knjige početak je naše sopstvene, pa trenutak kada nam je knjiga rekla sve što je mogla, uzdiže se do osećanja da nam nije rekla apsolutno ništa.“

OPROŠTAJ OD PISCA

Urednici Bekima Sejranovića ispričali su nam kako im je bilo raditi s njime: 'Pisao je toliko iz srca i želuca da nisi imao osjećaj da čitaš knjigu nego vidiš čovjeka'

KAKO BAJKE I STRIPOVI UTJEČU NA MENTALNI RAZVOJ DJECE?

Djetinjstvo kao period odrastanja u formiranju ljudske ličnosti je jedno jako bitno i intenzivno razdoblje. Postoje razne teorije i smjernice kako to razdoblje što bolje iskoristiti za dobrobit mentalnog razvoja djece koja su najčišća i najranjivija sastavnica društva.