Vrijedna donacija knjiga našoj biblioteci

Najvrijednija donacija jednoj biblioteci su donirane knjige
Zahvaljujući nekadašnjoj sugrađanki, rahmetli Šemsi Galijašević, JU Opća biblioteka Tešanj bogatija je za značajan broj veoma kvalitetnih i sadržajnih knjiga.
Naime, po želji rahmetli Šemse Galijašević, njena porodica donirala je kompletnu porodičnu biblioteku koja broji preko 1200 knjiga.
Rahmetli Šemsa Galijašević bila je tešanjsko dijete. Rođena je 1923. godine. Poslije završetka Osnovne i Srednje škole upisuje Poljoprivredni fakultet koji uspješno završava i kao jedna od boljih studenata ostaje na fakultetu kao asistent. Doktorirala je 1963. godine kao prva osoba iz Tešnja sa ovom akademskom titulom. Objavila je 30 naučnih radova i nagrađena, tada prestižnom 27. julskom nagradom.
Cijeli život izbivala je iz Tešnja, ali ga nikada nije prestala voljeti. Dokaz je njen amanet da svoju vrijednu književnu zbirku koju je godinama sakupljala pokloni JU Općoj biblioteci Tešanj i građanima Tešnja. Neizmjerno smo joj na tome zahvalni.
Posebno bi se zahvalili njenoj porodici i gospodinu Huseinu Galijaševiću koji je uložio veliki trud da se knjige iz ove biblioteke nađu na našim policama.